Tänk dig prima, felfri råvara i stor volym. Som slängs. 100 000 ton livsmedel för att vara exakt. Krokiga morötter, bacon nära Bäst före-datum och fullt fungerande varor som råkar ligga på samma pall som en skadad vara - slängs i våra butiker och i grossistledet varje år. Nu inser livsmedelsjättarna att konsumenterna inte accepterar detta förfaringssätt längre. Samtidigt som medvetenheten är hög bland konsumenter är de också en del av ett samhälle som präglas av stress och höga krav. Utöver att göra karriär ska man hämta och lämna barn, engagera sig i barnens aktiviteter, ta hand om alla relationer och den egna hälsan. När ska hemarbetet hinnas med? Många använder sig av konceptet matkassar med färdigpackade råvaror. Men då får man själv laga maten. Och sen glömmer man matlådan på väg till jobbet. Färdigmat är dyrt om man köper på restaurang. Eller tråkigt och innehåller oönskade kemiska tillsatser om man letar i frysdisken. Av bara farten gör vi dessutom tillsammans något bra för planeten och framtiden. Där har du Allemansrättens unika affärsidé. Och det är inte bara en idé. Vi vill försöka lösa detta gigantiska samhällsproblem. Det är inte värdigt att slentrianmässigt slänga mat i en del av välden medan människor i den andra delen svälter. Vi vill hitta det ekonomiskt bästa sättet att att få det att löna sig att ta hand om matsvinn i butik och hos grossist. Identifiera kedjor och processer, hitta bästa logistiken, rätt kunder och smartaste distributionssättet. Under det senaste året har vi testat och byggt upp nätverk samt knutit till oss samarbetspartners. Idag har vi avtal med godkända restaurangkök, samarbete med grossister och butiker, kockar som medverkar med sin specialkompetens samt kringexpertis från bl a Krinova Science Park. Ett privat initiativ som ser ett enormt behov och en fantastisk marknad. Konsumenter på svenska marknaden samt aktörer inom butik och restaurangbranschen. Nationellt. 500 2019-05-01 -- 2020-05-30 ALLEMANSRÄTTEN AB  (Företag)
Skåne län, Helsingborg Hållbara städer och samhällen Hållbar konsumtion och produktion Ekosystem och biologisk mångfald  matsvinn  cirkulärt  kök  restaurang  maträtter  resurser  tillvarata återanvända  Du måste vara inloggad för att kunna kontakta projektet. Klicka här för att skapa ett konto. Har du redan ett konto, klicka här för att logga in.